cartuse originale, reumplere cartuse, cartuse cerneala si toner

joi, 3 iulie 2008

Maroc

Regatul Maroc

Forma de guvernamant: monarhie constituţională
Suprafata: 446,550 km²
Populatia: 33,757,175 locuitori
Limba oficiala: arabă
Religie: islamism
Capitala: Rabat
Moneda: dirham



Clima
Este mediteraneană pe coasta nordică şi deşertică în S; oceanică în V şi uscată în E; relativ secetoasă pe podişurile din interior. În S, precipitaţiile sunt sub 100 mm/an.

Maroc este o tara islamica condusa de un rege: Mohamed V.

Limba oficiala este araba dialect marocan, dar toti vorbesc franceza, insa foarte putin engleza si spaniola.

Marocul – ţară arabă, africană şi mediteraneană, dezvăluie privirii prestigioase monumente ale civilizaţiei, precum şi farmecul inedit al peisajelor. Dar, înainte de toate în capitalele imperiale – FES, MEKNES, RABAT- nume cu adânci rezonanţe îvei intalni istoria mai veche şi mai nouă a Marocului.

Ce este de vazut ; capitalele imperiale

FES – fondată în secolul al IX-lea – este un important centru cultural şi religios al occidentului musulman.

adăposteşte Moscheea Al Qaraouiyyine, cel mai reprezentativ monument de artă islamică din nordul Africii – nu numai pentru vechimea sa de unsprezece secole şi pentru dimensiunile sale gigantice ci mai ales pentru stilul arhitectural şi neasemuitele sale decoraţii interioare. Moscheea este sediul renumitei universităţi musulmane şi al bibliotecii, celebră pentru manuscrisele sale de mare valoare, veritabil tezaur al culturii islamice.

MARRAKECH – perla Sudului, oraşul muzeu, capitală a imensului imperiu al dinastiilor almohadă ( secolele XII – XIII ) şi saadină (secolele XVI – XVII), oraş în inima unei imense păduri de palmieri. Întinsele păduri de portocali, lămâi, măslini, piersici şi trandafiri, monumentele istorice, viaţa tumultuoasă a „sukurilor” (pieţelor).

RABAT – frumoasa capitală a Marocului zilelor noastre – centru politic, cultural, şi administrativ al ţării. Rabatul, ridicat în interiorul unor fortificaţii ce aparţin secolului al XII-lea, întruneşte azi multe atribute ale civilizaţiei moderne. Turnul Hassan – de la înălţimea căruia se deschide întreaga panoramă a oraşului până departe spre Sale – Mausoleul „ Mahomed al V-lea”


CASA-BLANCA, „capitala economică” a ţării. oraşul împodobit cu palmieri, posedă numeroase edificii moderne şi în stilul tradiţional arab, o bogată reţea de plaje şi faleze, cel mai mare acvariu din Africa, „sukurile” animate în pitoreasca Medină.




TANGERUL – unul din cele mai vechi oraşe din lume, poartă maritimă a Marocului, renumit centru turistic

Bine de stiut :

Se circula cu taxi de 3 locuri (Petit Taxi) si taxi cu mai mult de 3 locuri (Grand Taxi). Preturile sunt destul de ieftine. Le puteti gasi in centru si in gari. Se recomanda sa va targuiti in ceea ce priveste pretul inainte de a urca in taxi. Este bine de stiut ca tariful de noapte este cu 50% mai scump. Exista si taxiuri cu aparat de tarifare, se cuvine ca bacsisul sa fie 10 % din pretul serviciului.

Cumparaturi: pentru bunurile avand o valoare mai mare, exista reglementari. Covoarele, obiectele de arta pot fi scoase din tara numai in cazul in care acestea au fost achizitionate in magazine.
Magazine: programul este intre 8,00-12,00 si 14,30-18,00. in bazaruri nu sunt preturi stabilite, aveti posibilitatea de a targui.
Imbracaminte: indiferent de perioada in care vizitati Marocul, este bine sa aveti asupra dumneavoastra imbracaminte calda. Doamnele si domnisoarele sa nu intre in moschee in sort, pantaloni sau pulover strech. Din cauza caldurii nu este recomandat sa purtati materiale din fibre sintetice sau nylon, mai degrada imbracaminte din bumbac, avand culori deschise.

Pentru Maroc nu aveti nevoie de viza, dar aveti nevoie de pasaport valabil inca sase luni.

Gastronomie
Bucătăria marocană este considerată a fi una dintre cele mai diversificate din lume. Este rezultatul interacţiunii de secole dintre marocani şi cei din afara ţării. Gastronomia marocană este o mixtură cu gastronomiile berberă, spaniolă, corsicană, portugheză, maură, orientul mijlociu, mediteraneană, africane.
Condimentele sunt mult utilizate în mâncarea marocană. În vreme ce multe dintre ele au fost importate de mii de ani, multe ingrediente, cum ar fi şofron, menta şi măslinele din Meknes, portocalele şi lămâile din Fez sunt cultivate in tara. Puiul este cea mai răspândită carne. Cel mai cunoscut fel de mâncare marocan este cuşcuş, precum şi pastilla, tajine, harira. Cea mai poplară băutură este ceaiul verde cu mentă.

Cuscus – este cel mai cunoscut aliment marocan (sau nord-african) si denumeste niste paste in forma de bobite, obtinute din gris.
Bisteeya – specialitate marocana, din foi de aluat, intre care se adauga carne de porumbel, migdale, ou, scortisoara si zahar.
Tagine – se refera la supele din carne cu legume, fructe, masline si condimente (scortisoara, sofran, ghimbir, usturoi), fierte in vase traditionale din lut, care poarta acelasi nume.
Harira – este supa traditionala marocana, facuta din bucati mici de miel, legume, oua si suc de lamaie. Harira este consumata de obicei in timpul lunii Ramadan, cand musulmanii postesc de la rasaritul pana la apusul Soarelui
.


Un comentariu: