cartuse originale, reumplere cartuse, cartuse cerneala si toner

marți, 8 iulie 2008

China




China este situata in estul Asiei, a treia tara ca suprafata (dupa rusia si Canada) si cu cea mai mare populatie dintre toate statele lumii. Macau, localizata langa Hong Kong pe coasta de sud a Chinei, este un teritoriu chinezesc administrat de Portugalia.

Populatia: 1.3 miliarde
Capitala: Beijing
Suprafata: 9.6 mil km2
Limba: Chineza mandarina
Religia: Buddhism, Crestinism, Islamism, Taoism
Media de viata: 69 ani (barbati), 73 ani (femei)
Moneda: 1 Renminbi (yuan) (Y) = 10 jiao = 100

Capiatala este Beijing, cel mai populat centru urban este Shanghai. China are peste 20 de orase mari cu o populatie minima de 1 milion de locuitori

Shanghai – 15,1 milioane locuitori

China incadreaza o mare varietate de forme de relief si varietate si de resurse naturale.

In general, cele mai mari inaltimi de pe teritoriul Chinei se gasesc in vest, unde se afla unii dintre cei mai inalti munti de pe Pamant. Muntii ocupa aproximativ 43% din teritoriul Chinei; platourile muntoase mai ocupa inca 26 de procente; bazinele, asezate in principal in zonele aride, ocupa 19%. Numai 12% din totalul teritoriului reprezinta zonele de campie.

Mai mult de o cincime din totalul populatiei Pamantului traieste in China.

Clima

Estul Chinei are o clima temperata, cu ploi musonice puternice in timpul verii. SE Chinei are o clima subtropicala cu ploi puternice de vara. Centrul si S-V, au o clima continentala cu veri calde si ierni reci si secetoase.

Ce trebuie stiut ?

Beijingul, capitala Chinei, este un oras-metropola, mai mare de vreo zece ori decat Bucurestiul si cu cladiri mai spectaculoase decat New Yorkul. Soselele suspendate, inelate, intersectate fac ca traficul sa fie lejer iar trotuarele extrem de largi precum si pasajele subterane fac extrem de placuta o plimbare cu bicicleta. Ca veni vorba de biciclete cu ce altceva asociem China daca nu cu bicicletele, Zidul Chinesesc, puiul dulce acrisor sau sosul de soia? Cat despre turism si atractii, chinezii au cu ce se lauda. Numai in Beijing se afla peste 300 de temple budhiste deschise pentru turisti. Fiecare templu, de la cel mai mare pana la cel mai modest, are curti interioare, laculete, izvorase, gradini pentru ceai sau meditatie. Ce te uimeste la toate aceste temple sau monumente turistice, este grija pentru fiecare amanunt. Mii de oameni ingrijesc gradinile templelor iar calugarii budhisti isi petrec zilele plivind buruienile sau taind crengutele fiecarui copacel. Curatenia locurilor si sentimentul ca fiecare pietricica a fost asezata pe orice potecuta cu anumit scop si strict din motive estetice, te coplesesc.

Ce este de vazut ?

Gugong, sau Orasul Interzis, este situat in centrul Beijingului, la nord de renumita Piata Tiananmen. Turistii, incantati de minunatiile Palatului Imperial, patrund de regula prin poarta din sud si ies prin cea din nord, dupa un tur complet prin fostul centru cultural si administrativ al fostului imperiu chinez. Despartit de restul lumii printr-un zid extrem de inalt rosu ca focul si interzis tuturor muritorilor de rand, Orasul Interzis din centrul capitalei chinze, este un oras in oras. Acesta a fost centrul imperiului chinez, iar pentru ei, centrul lumii. Dinastiile Ming si Qing au condus destinele imperiului din spatele acestor ziduri.

Are forma unui patrat si este orientat pe o axa nord-sud. este inconjurat de un zid larg, de 10,4 metri inaltime. In interiorul zidurilor, palatele, portile, curtile interioare si gradinile sunt dispuse simetric.
Numarul total al camerelor se ridica la 9.000, care au fost ocupate in trecut de imparat si suita sa de doamne (mama, sotiile si concubinele) si de o intreaga armata de eunuci si slugi.
Exista un cod de legi, precis elaborat pentru fiecare activitate din viata de zi-cu-zi. Existau, de asemenea, eticheta si tabuurile,

Toate cladirile importante sunt orientate catre sud, ceea ce ar putea insemna o negare a puterii fortelor ostile si supranaturale din nord (mongolii si vanturile reci dinspre Siberia). Pana si intrarea dinspre sud, numita Poarta Meridian (Wumen), a capatat o insemnateta deosebita. Aici imparatul isi trecea in revista trupele. Exista aici pe vremuri o curte transversala strabatuta de un izvor, Raul de Aur, care este taiat de cinci poduri, toate din marmura. Podurile sunt reprezentarile celor cinci vituti.Acestea conduceau la Poarta Supremei Armonii, dimcolo de care se afla o curte larga care a fost conceputa de asa natura incat sa ofere adapost pentru 20.000 de oameni. In partea opusa a curtii, veti vedea cea mai inalta cladire din Orasul Interzis, Sala Supremei Armonii. Aici trona imparatul cu fast imperial in timpul unor reuniuni de stat cu caracter deosebit.

Marele Zid Chinezesc

Marele Zid este una dintre cele mai cunoscute construcţii din lume, şi cea mai mare construită vreodată de om, acesta întinzându-se pe mii de kilometri.

În momentul de faţă, mai mult de 70% din construcţie se află în paragină, însă cei 30% rămaşi sunt impecabil restauraţi, putând juca rol de apărare, ca în trecut.

Zidul a fost construit într-o perioadă foarte lungă. În epoca Statelor Combatante (între secolele 7 şi 4 - î.e.n), pe pământul Chinei se găseau numeroase principate care luptau unul împotriva altuia. Pentru a apăra graniţele de invaziile triburilor migratoare dinspre stepele nordice, statele Yan, Zhao şi Qin au construit la graniţele lor nordice ziduri de apărare. În anul 221 - î.e.n, primul împărat al Dinastiei Qin a reunificat ţara, a legat zidurile răzleţe pe care le construiseră diferitele principate şi a continuat să construiască Zidul, creând astfel această minune a lumii. Ca simbol al naţiunii chineze, Zidul Chinezesc este trecut în lista patrimoniului mondial este una din cele 7 Minuni ale Lumii Moderne. El este mândria Chinei, o minune a lumii.

Muntele Songshan şi Templul Shaolin

Songshan este unul din munţii sacri ai Chinei. Masivul se întinde pe o distanţă de 70 km şi are în total 72 de vârfuri. Cel mai înalt vârf are o înălţime de 1.512 m. Zona Muntelui Songshan este declarată parc forestier de stat, în care sunt piscuri înalte de diverse forme, păduri, izvoare, cascade, peşteri şi văi. Printre principalele obiective turistice din zonă, se numără Templul Shaolin, Şcoala Songyang, Pădurea Pagodelor, precum şi cea mai veche pagodă de cărămidă existentă în China, Songyue, şi cea mai mare mănăstire daoistă existentă, Zhongyue. Templul budist Shaolin este cunoscut în întreaga lume din cauză că o mare parte din artele marţiale împărţite în multe stiluri şi şcoli îşi au locul de origine aici. Shaolin înseamnă în limba chineză "pădure tânără", deoarece templul se află adăpostit într-un codru. Având o existenţă de peste 1500 de ani,

Shanghai

Cu o populaţie de peste 16 milioane de locuitori, Shanghaiul este cel mai mare şi cel mai dezvoltat oraş al Chinei.

Concesia franceză şi fosta aşezare internaţională; Bund-ul

Cartierul financiar Pudong - în Pudong puteţi vizita turnul de televiziune Oriental Pearl, care a fost construit în 1994 şi este al treilea cel mai înalt turn din lume.

Turnul Jinmao, care este al treilea cel mai mare zgârie-nori din lume, este situat tot în Pudong, conţine un restaurant la nivelul 88, de unde puteţi vedea tot Shanghaiul.

Oraşul vechi

Grădina Yuyuan

Cascada Huangguoshu

Cascada este unică în lume, în sensul că poate fi atinsă cu degetele. Ea se află într-o zonă turistică situată la 137 de kilometri de Guiyang, capitala provinciei Guizhou, cu o suprafaţă de 115 kilometri pătraţi, fiind înconjurată de o arie adiţională de protecţie de aproximativ 425 kilometri pătraţi.

Cascada Huangguoshu este cea mai mare dintre toate cele 18 căderi de apă din zonă. Mai sus de ea se află cascada Doupotang, iar mai jos, Luositan. În împrejurimile ei sunt o serie de cascade mai mici, ca nişte şiraguri de perle. Cascada cea mare are o cădere de 74 m. Vizitatorii pot intra într-o peşteră din masivul muntos, ca să admire cascada din spate. Peştera se află la mijlocul cascadei şi are o lungime de peste 100 m, fiind paralelă cu cascada. Ea are 6 ferestre, prin care vizitatorii pot nu numai să privească de la mică distanţă cascada, dar şi s-o atingă cu mâna.

Cetatea de Porţelan

Jingdezhen

Oraşul Jingdezhen a fost întemeiat pe baza dezvoltării producţiei de porţelan şi focul din cuptoare continuă să ardă de două mii de ani. Populaţia din Jingdezhen a început să producă porţelan cu două mii de ani în urmă. În cartierele urbane şi în împrejurimile oraşului se găsesc şi astăzi multe ruine ale cuptoarelor mari din antichitate.

Grotele de la Longmen

Grotele de la Longmen, faimoase în întreaga lume, sunt situate la 12 kilometri sud de oraşul Luoyang. Cea mai mare grotă este situată pe partea sudică a Muntelui Longmen, având numele Templul Fengxian sau Nişa Marelui Buddha Vairocana. Ea măsoară 39 metri lungime şi 35 de metri lăţime şi a fost construită cu peste 1300 ani în urmă.

Bucataria chinezeasca

Bucataria chinezeasca poate fi impartita in patru mari categorii: bucataria din nord, bogata in carne de capra si de oaie, condimentata cu mult otet, usturoi si praz pentru a neutraliza mirosul puternic al acestora; bucataria din sud, caracterizata printr-un gust mult mai dulce decat celelalte - foloseste din abundenta orez, vegetale, peste, carne de pui si de porc, preparate in baie de vapori sau in ulei incins pentru a le face cat mai crocante; bucataria din est este caracterizata prin modalitati de preparare mult mai lente si este bogata in mancaruri pe baza de peste, sosuri de soia si stufaturi; bucataria din vest este cea mai apropiata de cea a tarilor asiatice vecine, foarte picanta si condimentata.

Rolul cel mai important in obtinerea unei mancari delicioase il au insa ingredientele. Unul dintre cele mai „magice“ ingrediente, strain de plaiurile noastre, este otetul de orez. In Europa, acest tip de otet este aproape necunoscut. In China insa, se folosesc nu unul, ci trei tipuri de otet de orez: negru, rosu si alb. Particularitatea otetului de orez provine din gust, el fiind mai putin acid si mai slab decat otetul folosit de europeni. Otetul negru de orez seamana la gust cu cel balsamic, iar otetul rosu de orez are un gust dulce, dar totodata picant. Otetul alb de orez este cel mai apropiat ca gust si aciditate cu cel obisnuit, pe care il folosim si noi.

O masa chinezeasca este formata din multe feluri. Portiile sunt mici, aranjate estetic, echilibrate nutritiv si foarte gustoase.
Pentru a gati cu adevarat chinezeste, trebuie o tigaie wok (o tigaie adanca, destul de grea, cu un capac pe masura) si vase speciale pentru gatit la aburi. Specifica bucatariei chinezesti este taierea in fasii, cuburi sau felii egale.

Un comentariu:

  1. Visiting China, and especially Shanghai was amazing for me. But my advice is to consult a travel attorney, because the laws there are very different and you need to know some basic principles to stay out of trouble.

    RăspundețiȘtergere